100'üncü Yılında; Geçmişten Günümüze 23 Nisan…

TBMM'nin kurulduğu ve Türk Ulusunun egemenliğini ilan ettiği tarih olan 23 Nisan, ilk kez 1929 yılında 'Çocuk Bayramı' olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Ulusumuzun geleceği olarak gördüğü çocuklara armağan ettiği '23 Nisan'ın bugün 100'üncü yılı. Sizi çocukluğunuza götürecek, hatta 'Nerede o eski bayramlar?' dedirtecek, birbirinden güzel 23 Nisan Bayramı görüntülerini siz AJANS PAZAR okurları için derledik.

İhsan Aydın       

23 Nisan; 1920 yılında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, ulusun kendi kaderini tayin etmesinde önemli bir rol oynadı. Türk Ulusunun bağımsızlığını dünyaya karşı ilan ettiği gün olan 23 Nisan’ın, 1924 yılında ‘Çocuk Bayramı’ olarak kutlanmasına karar verildi.

 

Bu kararla birlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ilk kez 1929 yılında tüm yurtta kutlanmaya başlandı. Törenler düzenlendi, gösteriler yapıldı, şiirler okundu.

     

Dünya’da çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayram olan 23 Nisan, ilk olarak 1979’da uluslararası bir boyut kazandı. Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet ettiği çocuklara 23 Nisan’ı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk; mücadelelerimizi ve tarihimizi çocukların öğrenmelerini ve ülkemizi daha ileriye taşımalarını istedi.

     

Eskiden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları; caddelerde, statlarda, meydanlarda büyük coşku ile kutlanırdı. O dönemleri hatırlayanlar İlkokul öğrencilerinin şehrin en işlek caddelerinde yürüyüş yaptıklarını hafızalarında mutlaka hatırlayacaklardır. Öğrencilerin şehrin en işlek caddelerinde yürüyüşler, statlarda gösteriler yapmak için aylar öncesinden provalar yaparlardı.

      

23 Nisan kutlamaları için en güzel hazırlıklar yapılır, öğretmenler öğrencilerine günün anlam ve önemini şiirler yazdırarak öğretmeye çalışırdı.

     

Bütün yurtta vatandaşlar kutlamalara katılır, bayram çocukların şenliği haline dönüşür, Devlet yöneticileri çocukları makamlarında ağırlar ve temsili olarak görevlerini devrederlerdi.

    

23 Nisan’da çocuklar, ellerinde balonlarla, pamuk şekerler, kağıt helvalarla sokakta dolaşır; gün boyunca, bayram sevincini yaşarlardı. Günümüzde ise ancak salonlarda kutlanmaya çalışılıyor.

      

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 23 Nisan’ın bayramı kutlanma şekli, çocuklara verilen armağanlar bile değişti. Her şey maddi bir boyut kazanmaya başladı. Yürüyüşlerin yerini slayt gösterileri, bayram şekerlerinin yerini tabletler, telefonlar aldı.

 

 Günümüzde 23 Nisan’ı bayramını yalnızca okullarında kutladıkları için birkaç saatlik gösterilerle adeta geçiriyorlar. Onlardan sonra gelecek nesiller belki de ulusal egemenlik ve çocuk bayramı olarak ilan edilen bugünü hatırlamayacaklar bile.



Ne yazık ki zaman içerisinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları zamanla ruhunu ve coşkusunu yavaş yavaş kaybediyor. Türk Ulusunun Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günün yeniden hak ettiği değere kavuşması en büyük dileğimizdir.

       

     11