Dere Islahı mı? Dere Talanı mı?

DSİ'nin Melyat Deresi üzerinde yürüttüğü çalışmada doğal yaşam yok olurken alabalıklar da telef oldu. Ramiz Demirci, 'Dere ıslah yönetmeliğine aykırı yapılan bu ıslah doğal yaşamı talan ediyor' dedi

Rize’nin Hemşin İlçesi’nde DSİ tarafından yapılan dere ıslahına Melyat Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, doğal hayatın yok edildiği ve derenin talan edildiği gerekçesiyle tepki gösterdi. Dernek Başkanı Ramiz Demirci, dere ıslah çalışmalarının taşkınların yarattığı can ve mal kaybının önüne geçmek için yapıldığını belirterek, “Oysa Islah çalışması başlatılan bölgede ne yerleşim alanı ne de ekili alanlar bulunmamaktadır. Bugüne kadar da çok nadir görülen büyük taşkınlarda bile ne bir yerleşim alanı ne de ekili alanları su basmıştır. Bu ıslah ihalesi yapılırken Yetkililerce Bölgede gerekli etütler yapılmadan karar alındığını, gereksiz yere Devletimizin kaynaklarının israf edildiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Yaban hayatı yok oluyor

Islah çalışmalarının doğal hayatı yok ettiğini vurgulayan Demirci, “Dere içinde yaşayan canlıların hayatı yok edilmekte. Beton dökerken suya karışan kimyasallar balıkların ve diğer canlıların ölümüne sebep olmaktadır. Beton mikserler derede yıkanarak dereye kimyasal karışmasına neden olmaktadır. Yapılan yüksek duvarlar yaban hayvanlarının dereye inerek su içmelerine engel olarak doğal döngüyü bozmaktadır. Dere Islah Yönetmeliğine aykırı yapılan bu zararlı çalışmaları derneğimiz, muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla ilgili kurumlara bildirmemize rağmen hiçbir müeyyide uygulanmadı” ifadelerin kullandı.

 

Hem doğaya hem devlete ihanet

Demirci sözlerini şöyle sürdürdü: “Anayasamızın 56.maddesi gereği ‘Çevreyi ve Doğayı Korumak Devletin ve Vatandaşın Ödevidir’ der. Tüm İlgilileri anayasamızın bu emrine uyarak, bölgemizde yapılmakta olan Islah adı altındaki deremizin talan edilmesinin durdurulması hususunda gereğinin yapılmasını önemle talep ediyoruz. Aksi taktirde hem doğamıza, hem gelecek nesillerimize ve hem de devletimiz ihanet etmiş olacağız.”



Melyat Deresi