Ispanak: Yenilmesi mi daha faydalı, içilmesi mi?

Araştırmacılar, lutein adlı antioksidandan en fazla faydayı elde edebilmek için ıspanağın sebze suyu şeklinde içilmesi gerektiğini ortaya koydu. Araştırmacılara göre...

Araştırmacılar, lutein adlı antioksidandan en fazla faydayı elde edebilmek için ıspanağın sebze suyu şeklinde içilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Araştırmacılara göre ıspanağı sebze suyu şeklinde içmek, lutein adlı antioksidan maddeden en fazla faydayı sağlamaya yarıyor. İsveç’teki Linköping Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmada taze ıspanak farklı şekillerde yenilecek hale getirilerek son üründeki lutein miktarına bakıldı. Elde edilen şaşırtıcı sonuç iseFood Chemistry dergisinde paylaşıldı.

Damar sertliğişikayeti bulunan pek çok kişi, aynı zamanda kronik enflamasyon tablosu da çizmekte. Enflamasyon ise miyokard enfarktüsü riskinin artması ile ilişkilendirilmekte. Daha önce bu konuda bir araştırma yapan Linköping Üniversitesi’nden bilim insanları, lutein adı verilen bir antioksidan maddenin enflamasyonu düşürdüğünü ortaya koydu. Yağda çözünebilen bu doğal pigment özellikle koyu yeşil yapraklı bitkilerde bulunuyor. Lutein bağışıklık hücrelerinde depolanabiliyor. Bu nedenle araştırmacılar, besinler yoluyla kandaki lutein değerlerini artırmanın yolunu arıyor.

Ispanağı süt ya da yoğurtla blenderden geçirip tüketin



Son yapılan çalışmada, nispeten yüksek miktarda lutein içeren bir bitki olan ıspanağı yemenin yolları araştırıldı. Diğer birçok besin ögesi gibi lutein de ısı ile bozulduğu için araştırmacılar ıspanağı soğuk tüketmenin yollarını da araştırdılar. Araştırmada marketten alınan bebek ıspanaklar kavurma, buharda pişirme, haşlama gibi işlemlerden geçirildi ve çeşitli zamanlarda lutein içeriğine bakıldı.

Isıtma süresi uzadıkça ıspanak içerisindeki lutein miktarı azaldı. Kavurma gibi yüksek sıcaklık uygulanan pişirme yöntemlerinde luteinin büyük bölümü iki dakika içerisinde kayboldu. Pişirildikten sonra yeniden ısıtmak için mikrodalga fırın kullanılması durumunda luteinin daha fazla korunduğu görüldü. Araştırmacılar lutein içeriği düşünüldüğünde ıspanağın mümkünse hiç ısıtılmaması gerektiğini ifade ettiler. Çalışmanın yazarlarından Rosanna Chung, ıspanağın süt veya yoğurt gibi yağlı bir gıdayla sebze suyu haline getirilerek tüketilmesinin en sağlıklısı yöntem olduğunu ifade etti.