Sessiz Kalma!

Sorunu çözmek için, sesimizi, sözümüzü birleştirelim.

Ahmet Üst

Bir adım öndeysen, biri geride kaldığındandır. Pazar için bu soruna duyarlı olmak adına birlikte yürüyelim. Kısa adı (TRAHAYKO) olan Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı, Türkiye’ye projeleriyle örnek çalışmalara imza atmış emekli öğretmen Sayın Lütfiye Kurban ile Ajans Pazar haber sitesi olarak yaptığımız röportajı sizlerle paylaşmak, görüş, öneri ve katkılarınızı ilgililere, ilgisizlere basın aracılığıyla iletmek görevi ve bilinci ile daha duyarlı yeni günlerde okurlarımızla buluşmak istedik.

Ajans Pazar haber sitesi olarak, haftanın yedi gününde özverili çalışmalar içinde bulunan Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Sayın Lütfiye Kurban'ın bu onurlu, çıkarsız davranışı ve emeğinden ötürü kendilerini ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyoruz.

  Ajans Pazar
Sayın Lütfiye Hanım 2005 yılında kurduğunuz Trahayko'nun öncelikli görevi nedir?

Trahayko
Hasta, yaralı, bakıma muhtaç, şüpheli tüm sokak hayvanları ile ilgili, duyarlı Trabzon Halkı derneğimizle iletişime geçtiğinde, hayvana anında ulaşmaktayız. Köpekler için Trabzon Belediye çalışanları ile iletişime geçip gerekli işlemler yapıldıktan sonra barınağa yolculuğu başlar. Barınakta köpekleri cinslerine göre yerleşkedeki yuvasına bırakılır.

 Kedi ve diğer canlılarla ilgili sorunları derneğimizi bilgilendirdiklerinde, ilgili dernek yöneticileri gözetiminde bulunduğu yerden alınıp özel veteriner kliniğinde tedavisi ve aşıları yaptırıldıktan sonra, alındığı yaşam alanına tekrar bırakılıp izlenmeye alınır.

 Ajans Pazar
Hayvan barınağını hangi sıklıkla ziyaret ediyorsunuz?

Trahayko
Haftada bir gün hayvan barınağına dernek yönetimi olarak ziyaret edilyoruz Varsa eksiklikler veya sorunlara ilişkin önerilerimizi belediye barınak yöneticilerine iletiyoruz.  Köpek sahiplenecek kişilere kayıtlı köpeklerden dernek aracılığıyla sahiplendirme çalışmalarını yapıyoruz.

 Ajans Pazar
Belediyeler tarafından yapılan barınaklar kesin çözüm müdür?

Trahayko

Tabi ki kesin bir çözüm değildir. Sokağa terk edilen hayvanların yaşam ortalamaları iki-üç yıldır. Barınaklar kesin çözüm değildir. Sokak hayvanlarının kontrol altında tutulması için öncelikli ve en önemli çözüm kısırlaştırmadır.

 Ajans Pazar
Sokak köpekleri kısırlaştırma yapılmadığında üreme sayılarının ne kadar olacağına ilişkin düşünceniz nedir?

Trahayko
 Bir çift köpek altı yılda 67.000 köpek sayısına ulaşmaktadır.

 Ajans Pazar
Özel veterinere götürülen hayvanların hizmet ücretleri dernek tarafından mı karşılanıyor?

Trahayko

Gerek il içindeki gerek il dışındaki hayvan sever yurttaşların veteriner kliniğine ödenti yapmaktadırlar

 Ajans Pazar
Trabzon sokaklarında kedi evleri projesini hayata geçirdiniz. Bunların giderlerini kim karşılıyor? Kedi evlerinin nereye yerleştirileceği, yerin uygun olup olmadığına ilişkin kararını kim belirliyor?

Trahayko
 Kedi evlerinin giderlerini Trabzon Ortahisar Belediyesi karşılıyor. Yerleştirilecek yeri dernek olarak biz belirliyoruz.

 

 Ajans Pazar
  İlaç, mama ve veteriner ücretlerini paraya dokunmadan mı ödüyorsunuz?

Trahayko
 Evet, paraya kesinlikle dokunmuyoruz.

 Ajans Pazar
 Gördüğüm kadarıyla derneğinizde yaklaşık yüze yakın kediniz var. Kedileri sahiplenenlerle karşılaşınca kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Trahayko
Bir çocuğu kurtardım diye gururlanıyorum...
Ajans Pazar
Lütfiye Hanım; Sizinle1992 yılında Trabzon Merkez Kurtuluş İlköğretim Okuluna atandığımda tanıştık. Öğrencilerinize karşı nazik davranışınızı gözlemledim, sizi tebrik etmiştim. Hatırladınız mı?

Trahayko
Siz de öyleydiniz. Teşekkür ederim.

 Ajans Pazar

Bu denli hayvan sevgisini nasıl kazandınız?

Trahayko

   Babam sokakta bir kedi görse bana getirirdi. Ailemde, hatta sülalemizde hayvan sevgisi maksimum...

Ajans Pazar

  Arkadaşınız eski gazete kâğıtlarını küçük parçalara ayırıp poşete dolduruyor. Kedilerle ilgisi nedir?

Trahayko

   Kedi kumu alamadığımızdan alternatif olarak kedi kulübelerine koymak için eskimiş gazete kâğıtlarını toplayıp küçük parçalara bölüp kulübelerine koyuyoruz. Daha güzel ve hijyenik ortamda sağlıklı olsunlar diye. Aynı zamanda geri dönüşümü de sağlamış oluyoruz.

 Ajans Pazar

   Başka nelere ihtiyaç duyuyorsunuz?

Trahayko

   Eskimiş elbiselere çok ihtiyacımız oluyor.

 Ajans Pazar

Altı ayda bir iç ve dış Parazit aşıları yapılmayan hayvanlar insan sağlığını tehdit ettiği doğru mudur?

 Trahayko

   Kesinlikle evet.

 Ajans Pazar

  Rize Pazar’lıyım İlçemizdeki Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılarının yapılması için derneğinizin veteriner üyesi Pazar'da belediyesi bilgisi dahilinde gönüllü olarak hizmet vermekteydi. Neden vazgeçtiğini sormak istiyorum.

Trahayko

    Çok olumsuzluklar yaşadı, detayına girmek istemiyorum.

 
Ajans Pazar

    Sizce Türkiye'de hayvan ve hayvan hakları ile ilgili bir sistemsizlik var mı? Trahayko

   Kesinlikle evet.

 

 Ajans Pazar

   Türkiye'de sokak hayvanlarının veya kuşların kayıtlı olmadığı, denetlenmediği, çip sisteminin uygulanmadığı, vergilendirilmediği, bir yaptırım mekanizmasının kurulmadığını biliyoruz Bu nedenle insanların sevip beslediği hayvanları bir süre sonra kendilerine göre gerekçeli veya gerekçesiz terk edebildikleri bir keyfiyet var.  Bundan dolayıdır ki mağduriyetler yürek yakar boyutta. Çabalarınızın boşa çıktığını düşündüğünüz anlar oluyor mu?

Trahayko

    Bireylerin, derneklerin, iyi niyetli kurum ve kuruluşların gayretleri yeterli olamayacağı bilincindeyiz. Yasa düzenleyicileri derneklere ilgili kurum ve kuruluşlara danışmadan çıkaracak kanunlarla da sonuç alınmayacağını biliyoruz. Bu nedenle zaman zaman çabalarımızın boşa çıktığını düşünmüyor değiliz.

 Ajans Pazar

   Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Çağlayan Yeşilbük Mahallesinde beş milyon liraya yaptırdığı hayvan barınağı, kentten yaklaşık araçla kırk dakikada ulaşıldığı yere yaparken derneğinize danışıldı mı? Düşüncelerinizi iletebildiniz mi? Onay gördü mü? Barınağın bu kadar uzak olması, kent halkı ile barınakla ilişkilerin kesildiği, köpek sahiplenecek hayvan severlerin de azaldığı düşüncemize katılıyor musunuz?

Trahayko

Tabi ki olumsuzlukları olduğu gibi olumlulukları da vardır.

 Ajans Pazar

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin barınağına, alt belediyelerden sokak hayvanları kabul ediliyor mu?

Trahayko
 Hayır almıyor. Her belediyenin veterineri vardır. Kendi bölgesindeki sokak hayvanlarını kısırlaştırma ve aşılarını yapma zorunluluğu vardır.

 Ajans Pazar

   Sevginin yüreklere yazılması için 2002 Yılında Trabzon'da mevcut okul öğrencilerine hayvan sevgisini kazandırmak amacıyla her okul bahçesine sokak hayvanlarından kedi, köpek, tavşan vs. kulübeleri koyma projemiz hayata geçmemişti. Bir ilke imza atalım diye düşündük fakat yetkililerden onay alamadık. Buna yönelik bir projeniz var mı?

Trahayko

     Dernek olarak çocuklara hayvan sevgisini kazandırmak için okul bahçelerinde belediyemizin verdiği kedi köpek evlerini kuruyor ve sahiplendiriyoruz. Derslere girip hayvan sevgisini anlatıyoruz. Bu projemiz de Türkiye'de ilklerden biridir. Hatta köpekleri bile bazen sınıflara alınmaktayız. Çocuklar dayanışma içinde köpeklerinin ihtiyaçlarını karşılamak için sınıflarda kumbara koyuyor veya kermes düzenleyip hayvanların bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar.

 Dayanışma örneğinin en güzelini gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmalar bizi çok mutlu kılıyor. Çalışmalarımıza güç kazandırıyor.

Maliyeti yüz TL. ile bir kulübe de sen yap kampanyasına çok sayıda hayvan sever yurttaşın katıldığı, yapılan kulübelere bağışçı hayvan severin adını üzerine yazıp görselini bağışçımıza ilettiğimizde dernekle ilişkilerini güçlendiriyorlar.

Trabzon'da çok sayıda okul bahçesinde kulübelerimiz var.

İnsanı seven, insanları çoğaltmak için hayvan sevgisini yaygınlaştırmak gerekiyor.

 Ajans Pazar

   “Kediyi keseceksin, köpeği asacaksın” deyimini duydunuz mu? Neler söylemek istersiniz?

Trahayko

    Evet duydum. Sadece bölgeye has söylenti. Başka hiç bir yerde duymadım.

 

Ajans Pazar

    Söz konusu hayvanlar da olsa sormak zorundayım. Her türden köpekleri okullara verebiliyor musunuz? Bir seçiciliğiniz var mı?

Trahayko

     Saldırgan özelliği olmayan golden, fino ve setter ırklarından gelen hayvanları veriyoruz. Her cinsten köpeği okullara veremezsiniz.

 

Ajans Pazar

    Bu denli özverili çalışmalarınızla övünme hakkınız var.  Ajans Pazar olarak destekliyor. Kocaman bir kentin insanları sizleri tanıyor. Nasıl bir duygu içindesiniz?

Trahayko

    Yaptığım iş canlılara katkı sunmaktır. Ben hayvanlara katkı sunarken ayni zamanda insanlığa büyük hizmet ettiğimi düşünüyorum. Örneğin: Yapılan bilimsel araştırmalarda, Yedi yüz ağır suçlu cezaevi mahkûmlarının beraat ettikten sonra her birine sokak hayvanları verildi. Bu mahkûmların hemen hemen bütününe yakını bir daha suç işlememiş ve cezaevine geri dönmemiştir. Ailelerinde hayvan saklayanların şiddet eğiliminden uzak durduğunu hepimiz biliyor ve farkındayız Ayrıca son yıllarda çocuklarımız daha çok astım, alerjik gibi hastalık sayısının arttığı ve bağışıklık sistemlerinde sorunlar ortaya çıktığını biliyoruz. Ailelerin çocuklarını doğa ve hayvanlardan uzak tutarak daha steril ortamlarda büyütme çabalarının çocuklara katkıları olduğu gibi, olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Tüm aşıları yapılmış bir hayvanın tüyü ile insan tüyü arasında bir fark kalmamaktadır. Aileler çocuklarını korumak amaçlı bu çabalarını doğru bulmuyoruz. Araştırmalar sonucu elde edilen veriler, aile bireylerinin doğal ortam ve doğada olan canlılarla karışık, barışık yaşamasının ortamlarını çocuklarına sunması bahse geçen hastalıklarının azalmasına neden olacağı konusunda düşüncelerini sundular. Adresinizi ajansımız aracılığıyla paylaşabiliriz.

 


sokak hayvanları trahayko kedi köpek