Terzilik; Kaybolan Meslekler Arasında!

Terziler günlerini tamirat ve parça yaparak geçiriyor. Terzilik fiyat artışlar ve giyim sektöründeki teknolojik gelişmeler nedeniyle sadece tamirat işleri yapar hale geldi.

Ahmet ÜST

Terziler, fiyat artışları ve teknolojik gelişmeler nedeniyle hazır giyim sektörüyle rekabet yapamıyor.

İnsanlar, istediği renk ve kumaşlardan, ceket, pantolon ve takım elbiselerini farklı modellerde diktirdikleri terziler, hazır giyim sektörü ile rekabet edememesi nedeniyle neredeyse sadece tamirat yapar hale geldi.   

Eski terzilerden olan Cemil VATANDAŞ, Ajans Pazar muhabirine yaptığı değerlendirmelerde, 30 yıl önce insanların özel terzileri olduğunu ve bu terzilerin, müşterilerine özgü özel kıyafetler diktiğini dile getirdi.

Bütün terzilerin özel müşterileri olduğunu ve elbise diktikleri müşterilerin beden ölçülerini ezberlediklerini,  anlatan VATANDAŞ, "şimdi bunlar tamamen bitti. Hazır giyim ve tekstil sanayi çok gelişti. Bunun yanında da özel dikime göre çok daha ucuz. İnsanlar bu nedenle hazır giyimi tercih ediyor" dedi. 

 VATANDAŞ, Terzilik mesleğinin eskisi kadar rağbet görmemesi nedeniyle tamirat işleri yaparak geçindiklerini, çırak ve kalfa çalıştıramadıklarını vurguladı.

Ailesinin kendisini yaklaşık 50 yıl önce ustasının yanına çırak olarak verdiğini dile getiren vatandaş, ustasını "babası gibi" gördüğünü ifade etti.

Onlarca Terzi Ustası Yetiştirdi

Cemil VATANDAŞ’ın ustası merhum Bayram KOŞAR da uzun yıllardır terzilikle geçimini sağladığını ve yaklaşık 20 terzi ustası yetiştirdiğini söyledi.

Eskiden, terziliğin çok önemli bir meslek olduğunu anlatan VATANDAŞ, "biz bu mesleği yıllarca severek ve isteyerek yaptık. Bizim zamanımızda iyi bir terzi olarak yetiştirmemiz için çok eleman getirilip çırak olarak yanımıza veriliyordu. Şimdi, bu mesleği yapanlar, günden güne azalıyor" diye konuştu.

"Hazır giyim terzilik mesleğini bitme noktasına getirdi."

 VATANDAŞ,  terziliğin hazır giyim sektörünün gelişmesi nedeniyle rağbet görmediğini söyledi.

Çok sevdiği mesleğinin,  hazır giyim sektörü karşısında rekabet yapamadığını vurgulayan, VATANDAŞ şöyle konuştu:

"Hazır giyim sektörüyle oluşan fiyat farklılığından dolayı rekabet etme şansımız kalmadı. Biz terziler, 'ısmarlama' diye tabir ettiğimiz sipariş üzerine takım elbise, pantolon ve benzeri giyim eşyalarını elde, emek harcayarak dikiyorduk. Bugün gelinen noktada hazır giyim sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Terzilerin de bu koşullar altında bu sektörle rekabet etme imkânı kalmadı. Mesleği gelecek nesillere taşıyacak çırak ve kalfa da bulunmuyor. Artık, terziler günlerini tamirat ve paça yaparak geçiriyor. Hazır giyim terzileri bitme noktasına getirdi. Çoğu müşteriler, hazır giyimden çok ucuza pantolon veya takım elbise alabildiği için terziye gelmiyor ancak özel dikim kıyafeti kullanan müşteri potansiyeli az da olsa devam ediyor." Dedi.

 Vatandaş, terzilik mesleğinin zorluğuna da değinerek, terziliğe yeni başlayan bir çırağın iyi bir usta olabilmesi ve elinin alışması için terzilerin kullandığı yüzüğün parmağına iple bağlandığını ve bunun iki ay çıkarılmadığını anımsattı.
 
Pazar’ın Eski Terzileri

Cemil Vatandaş Pazar’ın ve Pazarlı olup o yılların şartları gereği gurbete çıkıp Özellikle İstanbul’da terzilik yapan ünlü terzilerini hatırladığı kadarıyla şöyle sıralıyor:

 Osman Yangın, Musa Koç, İbrahim Yangın Recep Ali Çık, Avni Karabak, Cevdet Saraç, Bayram Koşar, Sadık Telatar, İsmail Üst, Cemil Vatandaş,Nevzat Özdilek, İsmet Aydın Sami Basa ve daha niceleri…   

 

Cemil Vatandaş Ahmet Üst Terzilik röportaj