Vampir Kelebeklere Çözüm Denemeleri Yapılıyor

Doğu Karadeniz bölgesindeki tarım arazilerine büyük zarar vermesiyle gündem olan ve vampir kelebek lakabı takılan canlıların durdurulması için çözüm aramaları devam ediyor.

Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiler göre Doğu Karadeniz bölgesinde ki tarım arazilerine büyük zarar vermesiyle gündem olan ve vampir kelebek lakabı takılan canlıların durdurulması için çözüm aramaları devam ediyor. Bilimsel adı Ricania Japonica olan bu böceğin durdurulması için sokak lambaları ile kombine edilen bir sarı yapışkan tuzağıyla engellenme çalışmaları yapılıyor.

Bu çalışmanın Kemalpaşa Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından geliştirildiği aktarıldı. Projede elektrik direklerinde kullanılan 150 vatlık enerji yayan sokak lambası ile birlikte entegre edilen sarı yapışkanlı tuzaklar Kemalpaşa ilçesinde belirli noktalara yerleştirildi. Yaklaşık 10 tuzak olarak başlatılan projeden kısa süre içerisinde verim alındığı ve bu nedenle diğer ilçelerde de kullanılacağı açıklandı.

Artvin Tarım ve Orman Müdürü Açıklamalarda bulundu

Yalancı Kelebek olarak bilinen bu canlılık son yıllarda Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan tarım arazilerine ciddi zararlar verdiğini söyleyen müdür Dursun Okur, bu canlıların durdurulması için çalışmalar yapıldığı aktardı. İlk olarak 2006 yılında Kemalpaşa ilçesinde görünen canlının durdurulması için uzun süre çalışmalar yürütüldüğünü, sebze üreticilerin özellikle bu canlı nedeniyle ciddi zararlar yaşadığı vurgusunu yaptı.

Şimdiye kadar çok sayıda proje çalışmasının yapıldığını söyleyen müdür son çalışma ile bu canlıların ilerlemesinin durdurulduğunu gözlendiğini söyledi. Mücadelenin sağlıklı olabilmesi için kimyasal ilaç kullanmadan durdurmanın üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu sayede bölgede üretilen çayların zarar görmesinin de önüne geçmeyi amaçladıklarına vurgu yaptı.

Projeden 2-3 Yıl İçerisinde Sonuç Alınacak

Yapılan açıklamalar ile bu tuzağın tam anlamıyla 2-3 yıl içerisinde tam anlamıyla verim vermesi beklendiği söylenirken, uygulamasının kolay olması ve maliyetli olmaması tercih sebebi olarak gösteriliyor.

Sarı direkt ışıkların altına yerleştirilen yapışkanların bir hafta gibi bir süre içerisinde bin taneye yakın kelebek yakalamayı başardığını söyledi. Bu çalışmanın bir çiftinin uyarısıyla gerçekleştiği söylenirken, tuzak sayısının 3 yıl içerisinde 250’ye kadar çıkacağı söyleniyor. Bu sayede zararlı kelebeklerin popülasyonunda ciddi bir düşüş yaşatılması amaçlanıyor. Tuzakların etkili olabilmesi için önemli olan noktanın 150 valt enerjiye sahip olan sokak ışıkları olduğu ve diğer ışık türlerinde aynı verimin alınamadığı söylendi.