"YÜZLEŞME" İsimli Resim Sergisine Büyük İlgi!

4 Mart 2020 Çarşamba günü Forum Trabzon'da açılan YÜZLEŞME isimli resim sergisi büyük ilgi gördü.

Femin Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Kurucu Genel Başkanı Ressam Şükran Üst ’ün 04 Mart 2009 - 04 Mart  2020 yılları arasında öldürülen 3150 kadınlar anısına yaptığı 3150 portreden oluşan YÜZLEŞME isimli resim sergisi 4 Mart Çarşamba Günü Forum Trabzon’da Saat 17.30’da açıldı. Şükran Üst’ün Yüzleşme ismini verdiği serginin açılış mesajı şöyle:

 Hepimiz yastayız;

Sayın valim, Belediye başkanlarım, Kurum amirlerim, saygı değer katılımcılar, sanatçılar, sanatseverler hepinizi saygı ile selamlıyorum. Hoş geldiniz.



Öncelikle ülkemizin yaşadığı olağanüstü durumda, bu gün İdlib'de rejim saldırısında oğlumuz, kardeşimiz Uzman Çavuş Kadir Tuncer şehit düştü. Kadir’imizi ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yastayız.



Hayatları ve hayalleri ellerinden alınanlar önünde saygı ile eğiliyorum.



Öncelikle projemi anlattığımda serginin sunulmasına hiç tereddütsüz katkı veren Orta hisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç’e sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.



Kadına şiddet, belki de en utanç verici insan hakları ihlalidir. Belki de en yaygını. Coğrafya, kültür ve servet sınırı da tanımayan bu şiddet devam ettiği sürece, eşitliğe, kalkınmaya ve barışa dair gerçek bir ilerleme sağlayamayız.



Kadına şiddet deyince akla, ağırlıklı olarak akla eş tarafından fiziksel zorbalık gelse de, aslında kayıtların yetişemeyeceği kadar şüphesiz çeşitli formlar da vardır. Kadınlar, ailenin diğer bireylerinden kamusal alana kadar uzanan mecralarda, diğer erkeklerin de baskısına maruz kalıyor, sözlü saldırı ile ayırımcılık da şiddet tanımının içine giriyor.



Sonuçları ortadayken, ülkeler hem kendi içlerinde, hem de uluslararası işbirlikleriyle halen bu illete çare bulmaya çalışıyor.



Kadınlar üzerinde çeşitli derecelerde zararlara sebebiyet veren bu hastalıklı durumun temelinde, erkeklerin kadınlara yönelik bakış açısındaki ve karşı cinse yükledikleri normlardaki anormallikler yatıyor.

Bunun yanı sıra araştırmalar; Özellikle fiziksel darbe içeren şiddet vakalarında, çocuklukta maruz kalınan aile içi davranış ve olayların da rol oynadığını gösteriyor. Şiddeti yaratan görsel yayınlar, kültür emperyalizmi, iktisadi politikalar şiddeti oluşturan ögelerin başlıklarıdır. Sonuçları konuşarak ölümleri durduramayız. Bu toplumsal kanayan yaraya parmak basmak için bir araya geldik. Katılım ve katkılarınız için tebrik ediyorum.



4 Mart 2009 yılında öldürülen Münevver Akbulut cinayeti ile birlikte kadın dernekleri bu konuyu dikkatle izlemeye başladı. İstatistikler her yıl kadın cinayetlerinin arttığını gösteriyor. Ben bu üzücü durumdan çok etkilendim. Sanatçı duyarlığı ile yola çıktım. 4 Mart 2009 – 4 Mart 2020 yılları arasında öldürülen 3.150 kadın adına 3.150 kadın portresi çizdim.



Birinden farklı, her kadını farklı bir birey, farklı bir dünyası olduğun, tek tipleştirmeye, baskıya, sahiplenmeye değil, birey olarak özgürlüklerini yaşamaya hakkı olduğunu anlatmak istedim. Kadının ezilmişliğine, kadına şiddete, cinsiyet ayrımcılığına hayır demek için sanatın evrensel dili ile farkındalık oluşturmak istedim.



Sergime ev sahipliği yapan Trabzon Forum AVM ve sorumlusu Esma Sezeroğluna, Sergiyi düzenlememde destek veren Trabzon Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesi 11 resim sınıf grubu öğrencilerime, Arkadaşlarım Hacer Sarı, Necla yanık, Semra Kuloğlu, Safiye Borazan, Meliha Aydın’a, Trabzon Halkevine, sevgili eşim Ahmet Üst’e ve bu gün burada bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.



Amacımız; Güzel dünyamızda; Cins ayrımcılığına hayır diyerek, farklılıklara saygı gösteren, birbirini incitmeden, insanca, sevgi ve barış dolu mutlu yaşamayı başaran, Türkiye ve dünya özlemimize katkı sunmaktır. Saygılarımla.