• Rize'de Gezilecek Görülecek Yerler
  • Hakkımızda
  • Rize İlçeleri
  • Künye
  • İletişim
Anasayfa
  • RİZE
    FINDIKLI
  • PAZAR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
    RizesporPAZARSPOR
  • KARADENİZ
  • SAĞLIK
  • YAŞAM RÖPORTAJ DÜNYA KADIN KÜLTÜR-SANAT BİLİM ve TEKNOLOJİ EĞİTİM YEREL ASAYİŞ ÇEVRE
  • Ara
SON DAKİKA:
06:58
1 Mayıs 2026 Cuma: Süper Lig’de Hangi Maçlar Var?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. FINDIKLI
  3. Fındıklı Belediye Başkanı ÇERVATOĞLU:" Fındıklı'nın Çöpü Değil, Türkiye'nin Utancı"
FINDIKLI
Yayınlanma: 03 Nisan 2026 - 23:06

Fındıklı Belediye Başkanı ÇERVATOĞLU:" Fındıklı'nın Çöpü Değil, Türkiye'nin Utancı"

Doğu Karadeniz sahil şeridinin kronikleşen atık yönetimi krizine dair Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Ş. Çervatoğlu Fındıklı Cami Meydanında düzenlediği basın açıklamasında konu ile ilgili geniş açıklamalarda bulundu.

FINDIKLI
03 Nisan 2026 - 23:06
5 dk okunma süresi
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fındıklı Belediye Başkanı ÇERVATOĞLU:
AJANS PAZAR

Doğu Karadeniz sahil şeridinin kronikleşen atık yönetimi krizine dair Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Ş. Çervatoğlu Fındıklı Cami Meydanında düzenlediği basın açıklamasında konu ile ilgili geniş açıklamalarda bulundu.

Çervatoğlu açıklamasında; “Değerli basın mensupları, sevgili Fındıklılılar ve tüm Karadeniz halkı,

Bu Kriz Parti Rozetleriyle Açıklanamaz

Bazı ulusal medya organları, Fındıklı’daki geçici depolama girişimimizi “CHP’li belediyenin çevre katliamı” olarak sunma gayretine girdi. Sorayım o zaman: Arhavi’de ne oluyor? Arhavi, AK Parti’nin yönettiği bir ilçe. Orada da uluslararası sahil yolunun kenarına, heyelan alanına çöp yığılıyor. 5-6 metrelik istinat duvarları taşıyor, koku yola taşıyor, görüntü insanlık onurunu yaralıyor. AKP’li Başkan Coşkun Hekimoğlu ne diyordu biliyor musunuz? “Çöplerle saklambaç oynamak zorunda kalıyoruz.”

Hopa’da, Sürmene’de Of’ta Trabzon’da ne oluyor? CHP’li Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan diyor ki: “Bu 30 yıllık, parti ayrımı gözetmeyen kronik bir sorun.” Çöpler sahil yamacında yığılıyor, bir kısmı yasa dışı yakılıyor. Trabzon’un AKP’li Araklı ilçesinde milyarlarca lira harcanan “entegre tesis” ne halde? Vaat edilen eczane hijyeni yerine, zehirli atık suları Yanbolu Deresi’ne akıyor; metan gazı köyleri boşaltıyor. Halk ata toprağını terk edip göç ediyor.

Söyleyin bana: Bu tabloda kim suçlu? Belediyeler mi? Siyasal iktidar mı? Belediyelerin olmadığı çok açık. Çünkü yapılması gereken yatırımların ekonomik olrak yapılması mümkün değil. Kamun eliyle yapılmalı. Çünkü sorun parti rozetleriyle açıklanacak bir sorun değildir. Bu, Doğu Karadeniz’in coğrafyasının, devletin kurumsal koordinasyonsuzluğunun ve on yıllardır ertelenen yatırımların ürünü olan yapısal bir Kamu / devlet krizidir.

Coğrafyayı Yok Sayarak Politika Üretemezsiniz

Doğu Karadeniz, dünyanın katı atık yönetimi açısından en zorlu coğrafyalarından biridir. Bunu ben söylemiyorum, bilim söylüyor. Sahilden itibaren aniden yükselen dik yamaçlar, düzlük arazi yokluğu, Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi olması, heyelan riski, fay hatları... Ankara, Konya, İstanbul gibi geniş düzlüklere sahip şehirlerde uygulanan düzenli depolama projelerini bu coğrafyada uygulamak, mühendislik açısından birçok zorluk barındırıyor. Bu da yatırım maliyetini çok yüksek rakamlara taşıyor.

Mevcut kısıtlı düzlükler ne? Çay ve fındık bahçeleri. Yani halkın ekmek parası. Peki, belediyeler ne yapsın? Tam da bu yüzden on yıllardır çöpler dere yataklarına, eski taş ocaklarına, orman içlerine dökülüyor. Ve yağmur yağdığında —ki burada her zaman yağar— o çöpler yeraltı sularına, derelere, denize karışıyor. Geçtiğimiz yıllarda Hopa ve Arhavi’deki sel ne yaptı? Yıllardır gömülmüş çöp dağlarını söküp uluslararası sahil yoluna ve denize indirdi. Doğa, sakladığımız çöpü geri kusuyorsa, bu coğrafyada vahşi depolamanın mümkün olmadığını kabul etmemiz gerekmektedir.

Bize “çöplerinizi neden uzaktaki tesislere götürmüyorsunuz” diyorlar. Rakamlarla konuşalım:

Fındıklı günde 12-15 ton evsel atık üretir. Elimizde sadece 3çöp toplama aracı var.

Daha önce Fındıklı’da eski maden ocağına depolama tesisi yapılacaktı. Orman ve maden ruhsat bürokrasisi yüzünden proje iptal edildi. Engel değil, çözüm istedik. Bariyer değil, bertaraf tesisi istedik.

Devlet Yapar da Yapmak İstemez: Tezatların Tablosu

Bir an için şunu düşünün: Rize İyidere’de milyarlarca liralık lojistik liman inşa ediliyor. İkizdere’de modern stadyumlar yapılıyor. Ovit Tüneli açılıyor. Rize-Artvin Havalimanı deniz dolgusuyla tamamlanıyor. Bu projelerin her biri, Doğu Karadeniz’in zorlu coğrafyasında başarılmış ağır mühendislik eserleridir. Devlet bu projelere bütçe yaratabiliyor, ihale açabiliyor, koordinasyon kurulları oluşturabiliyor.

Ama iş katı atık tesisine geldiğinde? Sessizlik. Gecikme. Bürokrasi. “Belediyeler halletsin” yaklaşımı. Bir lojistik limanı devlet projesi olabiliyorsa, halk sağlığını, doğanın korunmasını ve bölgenin turizm geleceğini doğrudan ilgilendiren entegre atık tesisi neden bir devlet projesi olamıyor?

Fındıklı Belediyesi, parasını ödemek kaydıyla Trabzon veya Rize’deki tesislere çöp göndermek istedi. Reddedildi. “Kapasite genişlemez” denildi. Bir devlet, kendi sınırları içindeki iki ilçe arasında basit bir atık transferi bile yapamıyorsa, orada mevzuatı değil, zihniyeti değiştirmek gerekiyor.

Kulağımızı tersten tutarak Rize özel idaresi aracılığı ile Pazar istasyonuna katı atıklarımızı ulaştırıyoruz. Tonuna 3250 TL ödeme yapıyoruz. Daha çok yeni protokol imzaladık. Ve şunun bilinmesini isterim nüfus bazında baktığımızda diğer ilçelerden çok fazla çöpümüzü düzenli depolama için ulaştırıyoruz.

Merkezi Hükümete ve Kamuoyuna Çağrımız

Doğu Karadeniz sahilindeki tüm belediye başkanları —CHP’lisi de, AKP’lisi de, bağımsızı da— aynı şeyi söylüyor: Bu iş belediyeleri aştı. Devlet projesine ihtiyaç var. Ben de buradan aynı çağrıyı en güçlü şekilde yineliyorum:

Birincisi: Katı atık tesisleri, ulaştırma ve altyapı yatırımları statüsüne alınmalıdır. Karadeniz Sahil Yolu nasıl devlet projesi olarak yapıldıysa, entegre atık bertaraf tesisleri de doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yatırım programına alınmalı, maliyeti yüzde yüz devlet veya uluslararası iklim fonlarından karşılanmalıdır.

İkincisi: Bu coğrafyada düzenli depolama imkânsızdır. İsviçre ve Japonya gibi dağlık ülkelerin uyguladığı, atık hacmini yüzde 90 küçülten ileri teknolojili kapalı yakma ve enerji üretim tesisleri kurulmalıdır.

Üçüncüsü: Karayolları belediyeye bariyer çekiyor, Orman Bakanlığı yer tahsisi yapmıyor, birlikler birbirini kabul etmiyor. Bu kurumlar arası kaos, doğrudan merkezi otoritenin koordinasyonuyla, gerekirse olağanüstü hal komisyonlarıyla çözülmelidir.

DEVA Partisi milletvekili Hasan Karal bile Arhavi’deki AK Partili belediyenin aynı sorununu TBMM’ye taşıdı. Mesele partinin değil, devletin meselesidir.

Fındıklı’dan tüm Türkiye’ye sesleniyorum: Bu utancı bitirin. Çöpü değil, sorunu gömün. Doğu Karadeniz’in ekolojik kurtuluşu için kapsamlı bir devlet projesi artık seçenek değil, ulusal zorunluluktur” ifadelerine yer verdi.

# Fındıklı# Fındıklı Belediyesi# Ercücüment Ş Çervatoğlu# çöp
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Fındıklı’da Çöp Sorununa Karşı Başkan’dan Diyalog ve Çözüm Çağrısı
Fındıklı’da Çöp Sorununa Karşı Başkan’dan Diyalog ve Çözüm Çağrısı
Rize Fındıklı Belediyesine Çöp Cezası!
Rize Fındıklı Belediyesine Çöp Cezası!
Çervatoğlu Ankara Belediyecilik Forumunda Konuştu
Çervatoğlu Ankara Belediyecilik Forumunda Konuştu
Fındıklı’da Düzenlenen“Kamuculuk ve Kent Hakkı” Sempozyumu Tamamlandı
Fındıklı’da Düzenlenen“Kamuculuk ve Kent Hakkı” Sempozyumu Tamamlandı
Son Haberler
1 Mayıs 2026 Cuma: Süper Lig’de Hangi Maçlar Var?
1 Mayıs 2026 Cuma: Süper Lig’de Hangi Maçlar Var?
Rize Pazar’da 1 Mayıs Kutlaması İçin Çağrı Yapıldı
Rize Pazar’da 1 Mayıs Kutlaması İçin Çağrı Yapıldı
Fındıklı’da Çay Üreticilerinden Taban Fiyat Çağrısı
Fındıklı’da Çay Üreticilerinden Taban Fiyat Çağrısı
Trabzon'da Sanat Ve Teknolojiyi Buluşturan
Trabzon'da Sanat Ve Teknolojiyi Buluşturan "Deniz Sanat" Açıldı
Rize Pazar Belediyesi’nden Yol ve Altyapı Çalışmaları Açıklaması
Rize Pazar Belediyesi’nden Yol ve Altyapı Çalışmaları Açıklaması...
MUHİTTİN BAYRAK’TAN SERT UYARI: “Haddinizi Bilin, Üreticinin Ekmeğiyle Oynamayın!”
MUHİTTİN BAYRAK’TAN SERT UYARI: “Haddinizi Bilin, Üreticinin Ekmeğiyle...
Fındıklı’da Çöp Sorununa Karşı Başkan’dan Diyalog ve Çözüm Çağrısı
Fındıklı’da Çöp Sorununa Karşı Başkan’dan Diyalog ve Çözüm...
27 Nisan 2026 Pazartesi: Süper Lig’de Hangi Maçlar Var?
27 Nisan 2026 Pazartesi: Süper Lig’de Hangi Maçlar Var?
Çok Okunan Haberler
Fındıklı’da Çöp Sorununa Karşı Başkan’dan Diyalog ve Çözüm Çağrısı
Fındıklı’da Çöp Sorununa Karşı Başkan’dan Diyalog ve Çözüm...
26 Nisan 2026 Pazar: Süper Lig'de Bugün Yılın Derbi Maçı Var
26 Nisan 2026 Pazar: Süper Lig'de Bugün Yılın Derbi Maçı Var
Pazar’da Sağlık Alanında Önemli Başlıkların Ele Alındığı Bir Söyleşi Gerçekleştirildi
Pazar’da Sağlık Alanında Önemli Başlıkların Ele Alındığı...
İstanbul Pazarlılar Birliği Derneği Genel Kurulu Yapıldı: Mustafa Atar Güven Tazeledi
İstanbul Pazarlılar Birliği Derneği Genel Kurulu Yapıldı: Mustafa...
Tüm Emeklilerin Sendikası Rize Pazar Şubesi 1. Olağan Genel Kurulunu Yaptı
Tüm Emeklilerin Sendikası Rize Pazar Şubesi 1. Olağan Genel Kurulunu...
Pazarspor’un “Eşya Piyango” Çekilişinde Kazanan Numara Belli Oldu
Pazarspor’un “Eşya Piyango” Çekilişinde Kazanan Numara Belli...
Son Yorumlananlar
Pazar'da Polis Haftası, Çeşitli Etkinlikler ve Törenle Kutlandı
Pazar'da Polis Haftası, Çeşitli Etkinlikler ve Törenle Kutlandı
AFAD Eğitimleri İle Güçlenen PAKUT Göreve Hazır
AFAD Eğitimleri İle Güçlenen PAKUT Göreve Hazır
Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sonuçları Açıklandı
Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sonuçları Açıklandı
CHP Rize'den Yerel Basına Destek Açıklaması:
CHP Rize'den Yerel Basına Destek Açıklaması: "Yerel Basın Can Çekişiyor"
Benzinli Çay Toplama Makinesi Yasaklandı
Benzinli Çay Toplama Makinesi Yasaklandı
Çat Vadisi'nden Sevindirici Haberler !!!
Çat Vadisi'nden Sevindirici Haberler !!!
Pazar İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Kadrosuna Atandı
Pazar İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu Samsun İl Emniyet Müdürlüğü...
SOL Parti Rize İl Örgütü'nden ABD-İsrail Emperyalizmine Tepki:
SOL Parti Rize İl Örgütü'nden ABD-İsrail Emperyalizmine Tepki: "Türkiye...
Pazar Derebaşı Köyü'nde Muhtarlık İçin Yeniden Sandığa Gidildi
Pazar Derebaşı Köyü'nde Muhtarlık İçin Yeniden Sandığa Gidildi
Zafer Partisi Rize İl Başkanlığı’nın Çaykur Mevsimlik İşçi Alımları ve Yaş Çay Taban Fiyat Beklentisi
Zafer Partisi Rize İl Başkanlığı’nın Çaykur Mevsimlik İşçi Alımları ve Yaş Çay Taban Fiyat Beklentisi

Ana Sayfa
RİZE
PAZAR
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
KARADENİZ
SAĞLIK
YAŞAM
RÖPORTAJ
DÜNYA
KADIN
KÜLTÜR-SANAT
BİLİM ve TEKNOLOJİ
EĞİTİM
YEREL
ASAYİŞ
ÇEVRE
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Rize'de Gezilecek Görülecek Yerler
  • Hakkımızda
  • Rize İlçeleri
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

sanalbasin.com üyesidir
timbir - birlik haber ajansi