• Rize'de Gezilecek Görülecek Yerler
  • Hakkımızda
  • Rize İlçeleri
  • Künye
  • İletişim
Anasayfa
  • RİZE
    FINDIKLI
  • PAZAR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
    RizesporPAZARSPOR
  • KARADENİZ
  • SAĞLIK
  • YAŞAM RÖPORTAJ DÜNYA KADIN KÜLTÜR-SANAT BİLİM ve TEKNOLOJİ EĞİTİM YEREL ASAYİŞ ÇEVRE
  • Ara
SON DAKİKA:
10:41
Rize Emniyetinim 4 Aylık Bilgilendirme Faaliyetleri
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Zeki Baştürk
  3. Babasının Yolunda
Yayınlanma: 05 Mart 2025 - 09:52

Babasının Yolunda

05 Mart 2025 - 09:52
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Babasının Yolunda
Zeki Baştürk
EĞİTİMCİNİN GÜNLÜĞÜ

Sanat TV bekleme salonu. Konuğumla birlikte biraz sonra yapacağımız söyleşi için bekliyoruz. İçeriye neşeli, güler yüzlü, cıvıl cıvıl iki kadın girdi. Onlar, söyleşiyi bitirmiş olmanın mutluluğu ve kıvancı içinde. Biri söyleşiyi yapan  öğrencim Özlem TANIŞ, öbürü konuk yazar Gonca Rubacı. 

Sanatın birleştirici gücü, buluşturdu bizi. Yaşama sevinci ile dolu, içi kıpır kıpır , kendi deyimiyle " gülünce gözlerinin içi gülen" güzel insan Gonca .

"Size kitabımı armağan etmek istiyorum" diye coşkuyla seslendi bana. Coşkusu, sesine yansımıştı. Büyük bir incelikle imzalayarak armağan etti. Teşekkür ederek aldım bu en güzel armağanı.

Eve gelir gelmez elime aldım kitabı. Adına "Merdiven" demiş. Kapağına da anlamını yazmış.

" Köprüdür merdiven

Geçmiş ile gelecek arasında

Bir baba ile çocuk arasında. "

Bu ne sevgi! Bir kız babasını bu denli mi sever? Baba kız, ana oğul sevgisini bilirdim de bu denli hayranlığa ilk kez tanık oluyorum desem yeridir. Zaten içi sevgi dolu bir kız. Baba sevgisini, aile sevgisini, çocukluğunun geçtiği yerlere, okuduğu okullara , yaşadığı kente, tuttuğu takımlara duyduğu sevgiyi öylesine güzel öylesine doğal ve yalın anlatmış ki.. Hele Atatürk sevgisi, cumhuriyet kazanımlarını koruma isteği ve Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığı yurtseverliğinin ne denli güçlü olduğunu gösteriyor.

Merdiven denilince usuma hep Ahmet Haşim'in Merdiven şiiri gelir. Hepiniz anımsarsınız:

"Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden

Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak,

Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak" diye bellediğimiz şiiri. Burada "merdiven" i bir simge olarak kabul eder, aslında yaşamın evrelerini ( çocukluk, gençlik, olgunluk, yaşlılık dönemlerini) anlattığını düşündüğümüz şiir.

Gonca Rubacı da çocukluğundan başlayarak anlatmaya başlamış kitabına.  Adının anlamını ve öyküsünü kendi tümcelerinden öğrendik.  Gonca sözcüğünün henüz açılmamış ya da açmak üzere olan çiçek, tomurcuk anlamına geldiğini.

" Hepimiz kendi toprağında büyüyen çiçekleriz aslında. Kimimiz mevsimlik, kimimiz ömürlük, kimimiz açmayı bekleyen goncayız. "

Ne de güzel anlatmış değil mi?

Adını çok sevdiği de anlaşılıyor bu açıklamadan.

Sonra da soyadlarının nereden geldiğini,  annesi ile babasının evliliğini, geniş ailesini, en çok da babasına  duyduğu sevgiyi, hayranlığı. En çok da " efsane" olarak adlandırdığı babasına yer vermiş.

Hareketli bir çocukmuş Gonca. Sarı saçlı bebek, büyüdükçe  "sarı fırtına " oluvermiş. Yaşama sevinci ile dolmuş yüreği. İnsan  yüreği ile nasıl bakarsan öyle biçimlenirmiş yaşamı. Her şeyin, içindeki çocukta saklı olduğuna inanmış. O çocuğu ne denli seversek, koruyup kollayabilirsek, bu acımasız düzene karşı daha güçlü,  daha mutlu olabiliriz. Babasından ataklarını yere sağlam basmayı öğrenmişti babasından.

Bu kitapta kent kültüründen yansımalar da var. Aile gezmeleri, dostluklar, gelenekler, bayramlaşmalar,  yaşlıların ölümleriyle yaşanan acılar, yeri doldurulamaz boşluklar....İçinde yaşadığımız döneme ilişkin eleştiri ve özelleştiriler.. Rant uğruna kesilen asırlık zeytin ağaçları. Barışın, umudun, bilgeliğin simgesi zeytinliklerin talan edilmesi.

"İnsanların iş, sosyal ve özel yaşamlarında çalışmak, emek vermek, üretmek yerine kolaycılığa, haksız yollardan bir yerlere gelmeye çalışmaları ve bunları övünç kaynağı saymaları..."

Ne denli acı ama gerçek saptama.

Dedelerine,  aile büyüklerine olan hayranlık derecesindeki sevgisini şu tümcelerle anlatır:

"Ben Atatürk'ün,  cumhuriyetin kızı olarak dedelerimin yerine anlatayım. Doğru yaşamışlar,  dürüst yaşamışlar, çalmamışlar, çırpmamışlar. Yurtlarını çok sevmişler.." İmrenilecek, gurur duyulacak bir aile. Ne güzel erdemlere sahipler. Belki de kimilerinin kulağına küpe olur.

Kitabının her tümcesinde, her sözcüğünde babasına olan hayranlığını dile getirir. Şampiyon bir takımın futbolcusu olmasından avukatlık mesleğine, iyi bir aile babası olmasından taş işlemedeki ustalığına dek her özelliğini özenle anlatmış. " Hüzün, babama yakışan en son sözcüktür.  Ona gülmeler yakışırdı. İnsanları güldürmeyi çok severdi. İnsanları mutlu görmek onun için çok önemliydi."

Gerçekten ne güzel özellik, ne büyük erdem. Keşke herkes onun gibi bakabilse yaşama, diye düşünmeden edemiyor insan.

Kolayca okunan, akıcı, doğal, içten, yalın ve sıcak bir dili sürükleyici bir anlatımı olan bu kitap, gerçekten okunmaya değer. İnsana yaşama sevinci veren, taşı, toprağı, ağacı, çiçeği sevdiren bir yapıt. Kent kültürünü benimsemiş, kente sahip çıkma sorumluluğu üstlenmiş bir yazardan öğrenecek çok şey var. Kimileyin bilgileniyor, kimilerinin duygulanıyorsunuz. Kimileyin gülüyor, kimileyin gözyaşlarınız sel olup akıyor.

Bir çocuğun gözünden akan yaşlar gibi kaleminden dökülmüş sözcükler ve tümceler. Öylesine içten, öylesine doğal ve öylesine sıcak. Bir çırpıda okunuveren,  elinizden bırakmayacağınız bu kitap İrfan Rubacı'yı yakından tanıyan takım arkadaşları, dostları tarafından yazılmış yazılarla son buluyor.

Babasının yolunda yürüyen, taşlara ruh veren, taşların kalbine giren taş işleme sanatçısı. Çağdaş,  doğasever, yurtsever, yüreği sevgi dolu,  sporcu yazar.

İçindeki çocuk hiç büyümesin.

Reklam
Reklam
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • İntiharın Ardında Kalan Gözyaşları - 11 Haziran 2026
  • Bozkırın Tezenesi'ne Bursa'dan Değerbilirlik Örneği - 11 Haziran 2026
  • ELMA AĞACINDA KÖR KUŞLAR: Şiirin Gölgesinde Türkü İçmek - 09 Haziran 2026
  • Çınar'ın Altında Nazım'ı Anmak - 08 Haziran 2026
  • Çaylar Soğumadan - 07 Haziran 2026
  • Ah Şu Gençler! - 07 Haziran 2026
  • Ferahnağmeler Kulaklarda Kalan Güzel Bir Seda Oldu - 05 Haziran 2026
  • Sessizliğin Mavisinde - 04 Haziran 2026
  • Sürprizlerle Dolu Bir Gece, Her Ezgide Bir Anı - 03 Haziran 2026
  • Yoksulluğun Fotoğrafı - 01 Haziran 2026
  • Sözün Ve Adın Ağırlığını Taşıyamamak - 01 Haziran 2026
  • Siyasetin Gölgesinde İnsan ve Toplum - 31 Mayıs 2026
  • Sessizliğin Sesi - 26 Mayıs 2026
  • Yüreği Kadar Yer Kaplamak - 25 Mayıs 2026
  • Bahadır Sevik'ten 40. Sanat Yılına Yakışan Şölen - 25 Mayıs 2026
  • İktidar İçimizde - 24 Mayıs 2026
  • SORULARLA AYDINLANAN BİR YOLCULUK: "Sen Sorularını Sor" - 23 Mayıs 2026
  • Kuklalar ve İpleri Tutanlar - 22 Mayıs 2026
  • KONKEN PARTİSİ: Gülümsetirken İçimizi Burkan Bir Yalnızlık Öyküsü - 22 Mayıs 2026
  • Dolu Dolu Yaşamak - 21 Mayıs 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33
Köşe Yazarları
Muhittin Bayrak
Muhittin Bayrak
Çay Üreticisinin Zorlu Sınavı: Lojistik Aksaklıklar ve Emek Kaybı
Av. Hakan Çapkın
Av. Hakan Çapkın
Kamulaştırma
İyiye İnanmak
Ali Günay
İyiye İnanmak
İntiharın Ardında Kalan Gözyaşları
Zeki Baştürk
İntiharın Ardında Kalan Gözyaşları
Kara Paranın Gölgesinde Bir Ülke…
H. Nurcan Yazıcı
Kara Paranın Gölgesinde Bir Ülke…
İhsan Aydın
İhsan Aydın
Başarılı Bir Belediye Başkanı Nasıl Olunur?
Cevahir Topaloğlu
Cevahir Topaloğlu
Bölgemizde Gözler Yaş Çay Fiyatına Çevrildi
Dilek Onay Can
Dilek Onay Can
'Bu Ne Perhiz, Bu Ne Lahana Turşusu'
İnsanlık Utandı
Veysel Issı
İnsanlık Utandı
Trabzon Depremi Ardından!
Semih Hamzaçebi
Trabzon Depremi Ardından!
HER YARA BAŞKA BİR YARAYI TETİLKER,
Yaşar Çelik
HER YARA BAŞKA BİR YARAYI TETİLKER,
Sevgi
Şükran Yangın Üst
Sevgi
Zorunlu Eğitim Tartışmaları Üzerine …
Necip Vardal
Zorunlu Eğitim Tartışmaları Üzerine …
Ülkemin Halleri
Nevin Özdilek Babuççuoğlu
Ülkemin Halleri
Dost Zor Günde Belli Olur!
Talat Günday
Dost Zor Günde Belli Olur!
Üvey Evlat: BAĞ-KUR'lu
Müfit Pınar
Üvey Evlat: BAĞ-KUR'lu
Hayvanlar Dostumuzdur
Ahmet Üst
Hayvanlar Dostumuzdur
Çok Okunan Haberler
Aykut Kocaman Fenerbahçe’nin Teknik Direktörü Oldu
Aykut Kocaman Fenerbahçe’nin Teknik Direktörü Oldu
Karayalçın:
Karayalçın: "CHP'ye Büyük Bir Tuzak Kuruldu, Çözüm Kurultaydır"...
Rize İl Emniyet Müdürlüğü Ekiplerince İl Genelinde Aranan 35 Kişi Yakalandı
Rize İl Emniyet Müdürlüğü Ekiplerince İl Genelinde Aranan 35 Kişi...
Pazar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Fen ve Sosyal Bilimler Programı Dönemi
Pazar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Fen ve Sosyal Bilimler Programı...
Rize Emniyetinim 4 Aylık Bilgilendirme Faaliyetleri
Rize Emniyetinim 4 Aylık Bilgilendirme Faaliyetleri
Ana Sayfa
RİZE
PAZAR
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
KARADENİZ
SAĞLIK
YAŞAM
RÖPORTAJ
DÜNYA
KADIN
KÜLTÜR-SANAT
BİLİM ve TEKNOLOJİ
EĞİTİM
YEREL
ASAYİŞ
ÇEVRE
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Rize'de Gezilecek Görülecek Yerler
  • Hakkımızda
  • Rize İlçeleri
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

sanalbasin.com üyesidir
timbir - birlik haber ajansi