• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • RİZE
    FINDIKLI
  • PAZAR
  • GÜNCEL
  • Siyaset
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
    RizesporPAZARSPOR
  • KARADENİZ
  • Sağlık
  • YAŞAM TURİZM STK Röportaj DÜNYA KADIN KÜLTÜR-SANAT Bilim ve Teknoloji EĞİTİM Yerel Asayiş Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
20:40
Nazmi ACAN: “Nihat Genç’in Fikirleri Bu Topraklarda Hep Yaşayacak”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Mahmut B. Telatar
  3. Doğal Talan
Yayınlanma: 29 Mayıs 2021 - 11:49

Doğal Talan

29 Mayıs 2021 - 11:49
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doğal Talan
Mahmut B. Telatar
GÖZLEM

Son yirmi yıl doğaya en çok müdahale edilen bir dönem oldu. Karadeniz sahil yolu yapımında deniz dolgusu tercih edildiğini görüyoruz. Deniz dolgusu yoluyla alan açmayı düşünenler düz alan yokluğuna sığınıyorlar.

Bölgenin geçit vermeyen yapısının yol ve hava alanı için deniz dolgusunun daha uygun ve daha ucuz olacağını savunuyorlar.

Ben aynı düşüncede değilim. Hem çevreye verilen zarar ve hem işin doğası gereği alanda dolgu malzemesi için taşocağı açılması, malzemenin taşınması,  dolguda maliyeti artırdığını düşünüyorum.

Karadeniz sahil yolu yapımında kullanılan yöntemde sahilde deniz dolgusu yerine ilk planlandığı gibi tünel ve viyadüklerle denizden 150 metre kadar içeriden yapılmış olsa daha ucuza maliyet sağlayacaktı.
 
Tünel ve viyadükler kullanılarak yolun yapılması yerine deniz dolgusu tercih edilmiş ve o dolgu için hem dağlar yok edilmiş hem denizin doğal yapısı bozulmuş. Ayrıca daha ucuz DEĞİL daha pahalıya mal oldu. Bu yöntemin seçilmesi bir tek o işi yapan müteahhitlerin işine yaramış daha çok kazanmış onların dışında hey şey herkes kaybetmiştir.

Konunun uzmanları yapım maliyeti hakkında ayrıntılı bir çalışma yapsalar da gerçeği görsek ne iyi olurdu. En azından kafamızda oluşan kuşkular giderilmiş olur. Hatalı düşünüyor isek özeleştirimizi yapardık.

Yine bir hizmet için ilimiz bir deniz dolgu işi için doğa katliamı ile karşı karşıya. Bugünkü durum öncekilerden farklı yapılacak iş için dolgu zorunlu. Ancak sorun dolgu malzemesinin sağlanacağı alan ile ilgili problem çözülebilmiş değil. Anılan yerde yaşamlarını sürdüren halk oradan malzeme alınmasına karşı. Yaklaşık bir aydan beri tepkilerini ortaya koyuyorlar. İşi yapan şirket kendi için maliyeti daha az olan yer için o yerden malzeme alımı konusunda ısrar ediyor. O şirket açısından durum anlaşılır ama ülke o şirketten mi ibaret. Karar alırken şirketin çıkarı mı ülke çıkarı mı düşünülmeli?

Taş ocağı yeri tartışmaların odağında iki farklı görüş ortaya çıkmaktadır. Karşı olanlar yaşam alanlarına müdahaleden rahatsız. Savunanlar ise ocağın liman inşaatında kullanılacak ve bu liman bitirildiğinde 800 kişiye doğrudan, 8000 kişiye de dolaylı olarak iş olanağı yaratacağını ve bu yatırımın ilimiz için hayatı önem taşıdığını söylüyorlar.

İşsizliğin yakıcı sorun olduğu yerde bir yatırımın birçok şeyi gözden kaçırıyor olabilir. Herkes kendi açısından değerlendiriyor. Taş ocağına karşı olan köylü bu alanda yılda yaklaşık 8 ton bal üretildiğini alanın yok edilmesi ile bal üretiminden kazandıkları gelirden mahrum bırakılacaklarını sularının kirletileceğini, ocak faaliyeti boyunca oluşan gürültü ve hava kirliliği rahatsız edilmek istemediklerini söylüyorlar. Limanın yapılmasına değil suyunu temiz havasını ve bal üretiminde kullandıkları alanın tahrip edilmesine karşı olduklarını 20 – 30 km daha ilerde doğayı tahrip etmeden istenilen kalitede kayanın olduğunu ısrarla söylüyorlar.

Bir iş alanı açılırken başka bir iş alanının yok edilmesini ben anlamıyorum. 800 kişinin çalışacağı bir liman yapacaksınız. Ama bunu yaparken yılda yaklaşık 7 ton bal üretilebilecek bir alanı yok edeceksiniz. Buradaki bal üretim rakamı bana ait değil mecliste konu ile ilgili konuşan milletvekili Osman Aşkın BAK’ın de ortaya koyduğu bir rakam. Bir gelir kapısı yaratayım derken başka bir gelir kapısını yok edeceksiniz. Rize balının değerini söylememe gerek var mı?

Taş ocağını savunanlar faaliyet bittikten sonra o alanın tekrar yeşillendirileceğini çizdikleri maketlerle gösteriyorlar. İşin bu tarafı da ayrı bir trajedi. Yapılan her işin bir maliyeti var. Ocak açma yeri olarak 50 km daha uzak yerden alınacak olsa eklenen mesafe kadar daha bir maliyete katlanılmak gerekecek. Doğal olarak işin maliyeti yükselecek. Yüklenici firma kendi için daha ucuz bir alanı seçmek istiyor.

Ocak faaliyeti bittikten sonra o alan yeniden yeşil alan haline getirilecek(miş). Bin yıllarda oluşan bir doğal alan tahrip edildikten sonra yeniden yeşillendirilerek eski haline getirilecekmiş. Sizi bilmem ama ben inanmadım. Ocak açma faaliyeti sırasında daha da dikleşen alanda toprak tutacak yeni yerler açmak gerekecek. Yani setler oluşturmak gerekecek. Ayrıca kaya üzerinde bitki hayat bulamayacağı için o alanı toprak ile beslemek için başka bir yerden toprak sağlanması için başka bir alanın daha yok edilmesi gerekecek. Bu iş de ayrı bir maliyet demek. Yani yeşillendirme bedavaya olmayacak. O zaman daha pahalı olacak bir iş yerine doğaya daha az zarar verilecek bir alanda bu ocağı açmak daha ucuz ve daha mantıklı olmaz mı? Önce taşocağı açarak bir yeri yok ettikten sonra tekrar o alanı yeşillendirmek için harcayacağınız parayı biraz daha uzaktan alacağınız yere harcasak, bu arada hem doğal hayat korunmuş hem işten rahatsız olan köylülerin de gönlü yapılmış olmaz mı? Bu inat niye?

Rize muhteşem doğası ile turizm sayesinde limanın kazandırdığından çok daha fazlaya kişiye iş çok daha fazla para kazandırabilir. Doğal güzellikleri yok ettiğimiz yere turist niye gelsin. İyi bir planlama ile bu bölgede yaşayan herkesi turizm işletmecisi haline getirebiliriz. Limanın yaratacağı iş imkanından çok daha fazla turizm faaliyetleri ile yaratabiliriz.

Sorunları konuşmak doğruyu bulabilmek için tartışmak yerine kavga çıkarmayı tercih eder hale geldik. Taşocağına karşı olan herkesi terörist vatan haini olarak gösterilmek isteniyor. Bu bakış açısının ülkeye ne faydası var?

Deniz taşımacılığı en uygun, en ucuz taşımacılık seçeneğidir. Ülkemiz deniz taşımacılığında öncü ülke olmasını isterim. Bunun için uygun limanlar, olmazsa olmazdır.
Gel gör ki liman inşa ederken bile bir ortak fikir oluşturamıyoruz.

Yazık olmuyor mu bize, doğamıza?

 

Reklam
Reklam
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
Mahmut Bayram Telatar
4 yıl önce

Faruk kanal istanbulun tek gerçekçi seçeneği var o da yapılmamasıdır. Müteahhitleri beslemekten bitap düştü bu millet

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Faruk terzi
4 yıl önce

Kanal istanbula başlanacakmış şimdiye kadar yapılmasına karşı çıkanlardan yapılacaksa şu şekilde yapılması ne bileyim derinliği 25 değilde 40 MT olsun üzerlerinde köprü değilde alttan tüp geçit olsun vb gibi Teknik açıdan yapıcı eleştiri yapanıda görmedim çarşı herşeye karşı ama stad ışıkları söndüğünde homurdanmayacaksın Mersin'de nüklere karşı yarın elektrikli araçlar piyasaya çıktığında şarjı kıçımızamı sokalım doğanın tahrip edilmesini insanların huzurunu bozmayı kimse istemez bu mantıkla gidersek dünya bize kalacak belki ama herkes Mars'a yerleşecek başkan

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Mahmut Bayram Telatar
4 yıl önce

Faruk kanal istanbulun seçeneği yok. Tek seçeneği var o da yapılmaması

Beğen (0)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • Basiretsiz! - 19 Eylül 2024
  • Ve Son - 11 Ağustos 2024
  • Müflis Tüccar Eski Defterleri Karıştırır 2 - 06 Ağustos 2024
  • İflas Eden Tüccar Eski Defterleri Karıştırır 1 - 28 Temmuz 2024
  • 31 Mart Yerel Seçimde Pazar CHP Yönetimi Ne Kadar Başarılı? - 04 Haziran 2024
  • En Kısa Yazım - 17 Temmuz 2023
  • 20 Yılda Yeniden Başa Döndük - 24 Ocak 2023
  •   Benim Enflasyonum - 16 Ocak 2022
  • Ne Yazsam - 23 Şubat 2021
  • Covit Gölgesinde Eğitim - 01 Ocak 2021
  • Adalet - 16 Aralık 2020
  • Şark Kurnazlığı - 20 Ağustos 2020
  • Rize ve Çay - 28 Nisan 2020
  • Zor Günler - 11 Nisan 2020
  • Covit 19 - 27 Mart 2020
  • Tarafsızlık - 10 Şubat 2020
  • Sokaktaki Dostlarımız - 19 Aralık 2019
  • Uğraşmayın Yenemezsiniz - 11 Kasım 2019
  • Çayın Tadı Kaçıyor - 15 Haziran 2019
  • Yolun Sonu Görünüyor - 23 Mayıs 2019
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Herkes İçin Kısa, Kolay Eğitim
Zeki Baştürk
Herkes İçin Kısa, Kolay Eğitim
Bizi Biz Yapan Acılar ve Yanlış İnsanlar!
H. Nurcan Yazıcı
Bizi Biz Yapan Acılar ve Yanlış İnsanlar!
İhsan Aydın
İhsan Aydın
Kabotaj Bayramı: Denizler Bizimdir
Dilek Onay Can
Dilek Onay Can
Ne Söylersem, Ne Yazarsam Kifayetsiz!
Başarı
Ali Günay
Başarı
Cevahir Topaloğlu
Cevahir Topaloğlu
Bayram Geldi, Bakan Geldi... Ama Halk Unutuldu!
Kamulaştırma
Av. Hakan Çapkın
Kamulaştırma
İnsanlık Utandı
Veysel Issı
İnsanlık Utandı
17 Agustos 1999'dan 6 Şubat 2023'e Uzanan 24 Yılda Doğa Kaynaklı Afetler Ülkemizde Yaralar Açmaya Devam Ediyor...
Semih Hamzaçebi
17 Agustos 1999'dan 6 Şubat 2023'e Uzanan 24 Yılda Doğa Kaynaklı Afetler Ülkemizde Yaralar Açmaya Devam Ediyor...
İsmini Koyamadığımız Acılar Umutlar ve Meci
Ercüment Ş. Çervatoğlu
İsmini Koyamadığımız Acılar Umutlar ve Meci
Dostlarım Ben Yazmaya Başladım
Yaşar Çelik
Dostlarım Ben Yazmaya Başladım
Sevgi
Şükran Yangın Üst
Sevgi
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Bir Meslek Kanunu Mudur?
Necip Vardal
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Bir Meslek Kanunu Mudur?
Ülkemin Halleri
Nevin Özdilek Babuççuoğlu
Ülkemin Halleri
Dost Zor Günde Belli Olur!
Talat Günday
Dost Zor Günde Belli Olur!
Hayvanlar Dostumuzdur
Ahmet Üst
Hayvanlar Dostumuzdur
Çok Okunan Haberler
Kaçkar'ın Yeni Nesil MR Cihaz Hizmeti Sevindirdi
Kaçkar'ın Yeni Nesil MR Cihaz Hizmeti Sevindirdi
Başkan Metin’e Zitaret!
Başkan Metin’e Zitaret!
Doğu Karadeniz'de Kuvvetli Yağış Bekleniyor!
Doğu Karadeniz'de Kuvvetli Yağış Bekleniyor!
Rize Pazar Belediyesi’nden Yeni Tuvalet Hizmeti
Rize Pazar Belediyesi’nden Yeni Tuvalet Hizmeti
Ana Sayfa
RİZE
PAZAR
GÜNCEL
Siyaset
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
KARADENİZ
Sağlık
YAŞAM
TURİZM
STK
Röportaj
DÜNYA
KADIN
KÜLTÜR-SANAT
Bilim ve Teknoloji
EĞİTİM
Yerel
Asayiş
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Sağlık
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

sanalbasin.com üyesidir
timbir - birlik haber ajansi